Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Leren voor veilige zorg

Leren voor veilige zorg. Hoe vind je er de tijd voor?

May 24, 2022

Als zzp 'er in de zorg organiseer je je eigen scholing over veilige zorg.  Leren voor veilige zorgverlening  staat hoog op de agenda van zorgverleners én de Inspectie. Maar hoe vind je er de tijd voor en welke scholing kies je? Waar investeer je in en wat blijft er liggen? Leren voor veilige zorg. Hoe vind je er de tijd voor? 

Leren voor veilige zorg en wat nog meer

De meeste zzp'ers in de zorg doen workshops en trainingen over dilemma's uit de dagelijkse praktijk. Denk aan de groeiende groep ouderen die het risico lopen om te vallen of moeite hebben met overzicht houden op hun medicijnen. Het komt ook voor dat je geconfronteerd wordt met grensoverschrijdend gedrag door familie of een andere zorgverlener. Dergelijke situaties zijn wegwijzers naar scholing voor veilige zorg.  Maar er is wel meer. Wat zie jij gebeuren in jouw contacten met cliënten en naasten? Welke problemen komen er de laatste tijd vaker in beeld, waar je meer van wil weten? Maar denk je ook dat je er geen tijd voor hebt? Het is ook lastig.

Lees ook: Welke inspanning vraagt de Wkkgz van zzp'ers voor veilige zorg?

Tijd vinden voor scholing en reflectie, hoe doe je dat?

Vijf stellingen: reageer je met ja of nee?

  • Ik besteed op dit moment te weinig tijd aan scholing en reflectie;
  • De behoefte om me te verdiepen in bepaalde thema’s is zeker aanwezig;
  • Ik wil in scholing investeren, want dat hoort bij mijn ondernemerschap;
  • Mijn vak bijhouden is belangrijk voor de kwaliteit van de zorg die ik geef;
  • Als ik mijn vak goed bijhoud, kan ik me onderscheiden bij mijn opdrachtgevers.

Is je antwoord drie keer ja, dan investeer je al in scholing of je wil je het gaan doen. Als je niet weet hoe je daar tijd voor vrij moet maken, wat kun je dan doen? Stel dat je niet wil, dat je professionele ontwikkeling erbij inschiet. Dan zijn er keuzes nodig. Alleen heeft die keuze om iets aan scholing te doen gevolgen. Want daarmee kies je er ook voor om andere belangrijke dingen te laten liggen, te laten versloffen of er 'even' geen aandacht voor te hebben. Dat is lastig, want mensen willen het liefst alles doen om iedereen tevreden te houden. Alleen heb je daar simpelweg geen tijd voor. In geen enkele planning krijg je 'alles' weggezet. Tijd kun je niet managen, maar keuzes wel. In elk geval voor een bepaalde periode.

Leren over veilige zorg zijn een tijdsinvestering waard

Als je jouw scholing richt op thema's uit de Wkkgz, voldoe je tegelijkertijd ook aan de eisen van de wet. De Wkkgz thema's sluiten nauw aan bij je dagelijkse zorgverlening. Herken je de volgende situaties?

  • Cliënten vallen, zorgverleners maken fouten met medicijnen, agressie van naasten komt voor en er zijn regelmatig misverstanden in communicatie. Dat zijn volgens onderzoek de meest voorkomende incidenten in de zorg. Hoogstwaarschijnlijk heb jij daar ook mee te maken. Van jou wordt verwacht dat je dergelijke incidenten registreert en erop reflecteert als lerende professional. Vanzelfsprekend is er allerlei bijscholing te vinden over deze veelvoorkomende risico's in de zorg.
  • Huiselijk geweld en kindermishandeling kom je ook tegen en daar moet je iets mee als zorgverlener. In zo 'n situatie moet je vooral je schroom overwinnen om ermee aan de slag te gaan. Maar dat kun je wel leren als je het stapsgewijs aanpakt. Hoe je dat doet lees je in een artikel over kindermishandeling en over ouderenmishandeling.
  • Boze cliënten hebben het recht om te klagen. Daar gaan maar liefst 9 artikelen over in de Wkkgz. Daarom moeten alle zzp'ers een klachtenregeling hebben en vaardig omgaan met de klachtenafhandeling. Nog beter is klachten zien te voorkomen. Dat lukt prima als je goed contact hebt met cliënten en naasten. Hoe je gelijkwaardig kunt samenwerken met hen, lees in deze brochure.

Als lerende zzp'er werk je met een kwaliteitssysteem

De bedoeling van een kwaliteitssysteem is dat jij 'leert en verbetert'. De tijd die je daaraan geeft, is dus goed besteed.

De Inspectie - "Goede zorg leveren is wat u voor ogen heeft als zorg- en jeugdhulpaanbieder: dat is immers de reden dat u hieraan bent begonnen. Om dit te (blijven) leveren is het essentieel dat u een lerende zorgprofessional bent en dat u een kwaliteitssysteem opstelt en inricht."

Praktisch komt het erop neer dat jij uitschrijft waar jouw bedrijf voor staat. Daarnaast wordt van jou verlangd dat jij evalueert of jouw zorg veilig en goed is. Je werkt daarmee voortdurend aan de uitvoering van jouw 'kwaliteitsbeleid' en haalt jouw doelstellingen. Dit doe je via de PDCA-cyclus. Je Plant, Doet, Checkt en - stelt bij (Act) als dat nodig is. Dat is de bedoeling van een kwaliteitssysteem.

Lees ook: Hoe toon je aan dat je aan de Wkkgz voldoet?

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg