Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
De zorg een deeltijdsector

De zorg een deeltijdsector? Zzp'ers in de zorg werken graag fulltime

arbeidsmarkt Aug 10, 2023

Is de zorg een deeltijdsector? Zzp'ers in de zorg werken graag fulltime, zo blijkt uit onderzoek. 80% van de zzp'ers in de zorg werkt 25 uur of meer per week. In loondienst ligt het gemiddeld aantal uur aanzienlijk lager. Daar werkt ruim de helft van de medewerkers 25 uur of minder.

In week 29 van 2023 deed ZZP-erindezorg.nl onderzoek onder zzp'ers in de zorg. Dit leverde ruim 1100 respondenten op.

Hoeveel uur werkt een zzp'er gemiddeld per week?

We hebben onderzocht hoeveel uur per week een zorgmedewerker werkt als zzp'er in de zorg. Het zwaartepunt van de inzet blijkt voor 60% tussen de 20 en 40 uur per week te liggen. Een derde van de groep zzp'ers in de zorg werkt tussen de 20 en 30 uur per week. De groep die 30 tot 40 uur werkt maakt eveneens een derde uit van het totaal. Van de ondervraagden werkt 16% meer dan 40 uur per week. Gemiddeld genomen werkt zo'n 80% van de groep zzp'ers 25 uur of meer per week. We hebben in dit onderzoek niet gecorrigeerd voor part-time ondernemers naast een vast dienstverband. Mogelijk ligt het aantal fulltime ondernemers dat meer dan 25 uur per week werkt hoger dan 80%.

50% van zorgmedewerkers in loondienst werkt 25 uur of minder

Het aantal werkzame uren van zzp'ers in de zorg ligt aanzienlijk hoger dan de gemiddelde ureninzet in loondienst. De gemiddelde contractomvang ligt daar al jaren op gemiddeld 25 uur per week. Uit onderzoek blijkt dat ruim 50% van de vrouwen die werkt in de zorg, een contract heeft van maximaal 25 uur per week. Hier liggen veel mogelijkheden voor werkgevers, omdat zorgmedewerkers best wel meer zouden willen werken als ze de kans krijgen. Zzp'ers in de zorg laten in de praktijk zien dat meer werken heel gebruikelijk is. Sterker nog, een te klein contract drijft (deels) de stap naar zzp. Onderzoek van vorig jaar liet zien dat één op de tien zzp'ers een te klein contract kreeg aangeboden en om die reden een start maakte als zzp'er.

De zorg hoeft geen deeltijdsector te zijn

Is de zorg een deeltijdsector met een enorm krapte op de arbeidsmarkt? Als je naar het aantal vacatures kijkt en de contractomvang zou dit een logische conclusie zijn. Je kunt er ook anders naar kijken. De zorg is een sector waar veel verborgen potentieel zit onder zorgmedewerkers, binnen en buiten dienstverband. Zzp'ers in de zorg pakken het potentieel. Het aantal openstaande vacatures zegt wat ons betreft niet veel meer over de daadwerkelijke tekorten in de zorg. Er zijn inmiddels zo'n 180.000 zzp'ers in de zorg actief die met veel plezier aan het werk zijn en niet (meer) reageren op vacatures. De zorg is voor vaste medewerkers een deeltijdsector geworden, maar hoeft dit niet te zijn. Als zorgmedewerkers het naar hun zin hebben, werken ze graag meer uren. Zo reiken zzp'ers de sector aan.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg