Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Aantal zzp'ers Gehandicaptenzorg

Aantal zzp'ers Gehandicaptenzorg 20% gestegen in 1 jaar

arbeidsmarkt starten als zzp'er May 03, 2024

Het aantal zzp'ers in de Gehandicaptenzorg nam met zo'n 1000 toe in 2023, tot 5000 in totaal. Daarmee is het aantal zzp'ers in gehandicaptenzorg 20% gestegen in 1 jaar. De loonkloof is ook in deze sector een oorzaak die de populariteit van het zzp-schap doet groeien.

Aantal zzp'ers Gehandicaptenzorg 20% gestegen

De Inspectie publiceerde onlangs een bericht dat er ruim 1.900 nieuwe zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg zijn gestart in 2023. Meer dan de helft van die starters is begonnen als zzp'er in de zorg. In ons overzicht van werken als zzp in de zorg zijn de infographics uit 2022 van de verschillende sectoren in te zien. In dat jaar waren er nog 4000 zzp'ers in de Gehandicaptenzorg actief. Daarmee is het aantal zzp'ers in de Gehandicaptenzorg met 20% gestegen in 1 jaar.

Veel zorgmedewerkers combineren loondienst met zzp

Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 1 op de 20 zorgmedewerkers zzp met dienstverband combineert. Daarmee stappen niet alle zorgmedewerkers vanuit loondienst over naar fulltime ondernemerschap, maar combineren zij zzp en loondienst. Ruim de helft van zzp'ers in de Gehandicaptenzorg is minder dan 5 jaar actief. Het leeuwendeel van de groep zzp'ers bestaat uit het beroep van groep- en woonbegeleiders; de middeninkomens binnen deze sector. Het zijn juist deze middeninkomens die het meest te lijden hebben van de loonkloof.

Werkgevers: loonkloof zorg en markt te groot

"De loonkloof tussen de markt en de zorgsector blijft ontoelaatbaar groot", zo stellen werkgevers in de Gehandicaptenzorg. Zij riepen eind vorig jaar in een brandbrief de minister op om de loonkloof van 6 tot 9 procent op te lossen. Het was niet de eerste keer dat werkgevers hierop aandrongen. Een eerdere brief aan de minister over de sterk afnemende concurrentiepositie van de zorg op de arbeidsmarkt werd terzijde geschoven. Ook de jongste brandbrief werd door de minister genegeerd, zij schoof de loonkloof door naar een volgend kabinet. Een kabinet waar zij graag zelf minister van VWS wil blijven

Gevolg: aantal zzp'ers Gehandicaptenzorg stijgt

De loonkloof negeren heeft als effect dat het aantal zzp'ers in de Gehandicaptenzorg stijgt. Zorgmedewerkers zullen namelijk iets doen om het inkomen aan te vullen. De afgelopen jaren was dit met name relevant omdat de prijzen voor levensonderhoud geplaagd werden door inflatie. Eenmaal in het zzp-schap aanbeland, laat onderzoek zien dat de Gehandicaptenzorg bovengemiddeld goed scoort op tevredenheid over zzp in de zorg. Daarmee leidt het negeren van de loonkloof tot een neveneffect: steeds meer zorgmedewerkers raken bekend met het zzp-schap.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg